Wednesday, November 9, 2011

Suamiku penagih dadah. Perlukah aku bercerai?

Salam,

Di sini sya ingin mengambil kesempatan utk berkongsi akan luahan rasa di hati.

Saya sudah 6 tahun berkhawin dan di kurnia kan seorang cahaya mata berusia 4 tahun.

Sepanjang mendirikan rumah tangga saya lah... yang menanggung semua nya.

Suami saya tidak berkerja selama 5 tahun dan dia bekas penagih dadah.

Sudah berulang kali saya beri dia peluang... tetapi tidak berhasil. Malah setiap bulan saya sanggup beli kan dia obat methadon dari doktor untuk menahan gian dan mengobati nya dari kesan menghisap dadah sebanyak rm250 sebotol. Senang cakap tiap tiap bulan saya akan abis kan rm600 untuk pembelajaan nya seorang sja. termasuk dgn obat methadon rokok dan dlll.

Dia sudah lebih dari 3 tahun makan obat methadon itu dari doktor tapi tak berhasil. Saya sendiri yang berjumpa dgn doktor tentang intake serta dosage obat nya itu. Tapi tak berhasil... terkadang bila dia keluar rumah balik terus terperok di bilik mandi katanya sakit perut... Saya tau dia BOHONG. sya syak dia kembali ke tabiat lama tapi saya tak punya bukti. Kadang2 duit simpanan saya hilang mahu pun di dalam bank account saya.

Bila check bank statement dia keluar wang tanpa pengetahuan saya.... bila di tanya dia akan naik angin.. bila sya tanya awak keluar kan duit dari bank buat apa... kata nya buat belanja... tapi apa yang di belanja kan tak nampak apa apa pun... sedih sungguh rasa hati...

Bila kat rumah plak... langsung tak tolong saya buat kerja rumah walaupun menyapu. Saya tension, bosan

kos sara hidup saya tanggung smua. tak kan kerja rumah satu pun dia tak bleh nak buat... Kerja nya plak selalu asik baring sja...

Dia juga ada menghidap penyakit kencing manis yg tinggi, selain itu dia juga punya masalah paru paru.

sya mula-mula faham akan keadaan nya dan rehda jika ini yang di tentu kan oleh Tuhan buat saya dan anak.

Tetapi dia seperti ambil kesempatan ke atas saya... dia kembali ke jalan lama walaupun saya tiada bukti yang nyata... pernah juga kawan dia hantar sms : wei ko ok ke???... tak nak sedut ke???... bila di tanya knapa kawan dia hantar sms seperti itu kata nya... jgn di layan.

Kalau ingin bermesra pun dia selalu takde mood... kekadang sampai 2 bulan kita pernah tak bersama... Tapi sya rasa ok jer... mungkin cinta pada nya dah mula pudar... dan sya tak kisah pun.

Bila perbelanjaan kurang, sya akan mula pinjam sana sini utk cukup kan duit.. Tapi sebenarnya duit saya lebih dari cukup utk menanggung keluarga saya... oleh kerana suami saya tidak jujur... dlm soal wang...dia lah punca kesempitan wang kami.

Untuk pengetahuan smua.... di malaysia nie sya sebatang kara... adk beradik dan keluarga di negara jiran.

Tiada satu orang pun yang tau apa yang saya lalui termasuk kawan baik sendiri. Saya malu utk bercerita pada mereka...

Sekarang jiwa saya meronta ronta ingin berpisah dgn nya... saya rasa bosan sangat.. tapi saya tak pernah kata kan apa apa pada nya.

I really dont know what to do???.... and where to start???... Confused.....

Sekian terima kasih

Dari : Sad Lady

14 comments:

  1. Insyallah... allah akan beri jln terbaik
    jika dilihat pada perkara tersebut, maka ada baiknya bawa hal itu kpd khidmat nasihat rmhtangga....
    mint nasihat pada aspek perceraian dan hal-hal yg bersangkutan termasuk hak asasi.
    doa pada Allah agar suami dibuka jln bertaubat dan cari pakar-pakar agama yg mengamalkan perobatan alternatif (darussifa - dato' dr harun din) utk perobtan penagih dadah..
    solat istiharah dan tahajjut mohon apa yg TERBAIK sebaik jln pilihan...
    insyallh, Allah memebrikan hidayah dan jln pertolongannya..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. MASALAH YG AWAK LALAUI SAMA DENGAN SAYA..SAYA 10 TAHUN LALUI DAH NAIK BOSAN DLM HATI RASA NK BERPISAH SGT TP X TERUCAP.SAMPAI SAYA RASA SY XDE PENDIRIAN SBB X TAU BUAT KEPUTUSAN..

    ReplyDelete
  4. masalah dan cerita diatas hampir serupa yg saya hadapi sekarang,,,,dah 6 tahun berkawin saya,ini adalah perkawinan kedua saya,sayapun dari negeri seberang,suami saya hanya pergunakan saya saja,,sebagai pelampiasan napsu,yg anehnya suami saya ni kalo tak di layan sexnya,marang tak tentu pasal,lagipun dalam seminngu ada 2 hingga 3 kali nak dilanyan seksx,lg tiap kali mau main serupa anak muda yg baru berkawin,,,,tiap hari saya harus bekerja tuk bembiayai sewa rumah,api air dan juga makan minumx,suami saya pemandu taxi ,kalo rajin jalan,kalo tak duduk rumah je,saya serupa sad nak gila lah,nasip baik kat sini tak ada anak,tp kat sebrang sana ada 3 orang yg harus saya biayai,ingatkan kawin kat malasia ini bole senang,,,mana tau lg teruk,mohon doax

    ReplyDelete
  5. Nasib saya sama seperti awak....

    ReplyDelete
  6. Nasib saya sama seperti awak....

    ReplyDelete
  7. nasib kita hampir sama..dan alhamdulillah saya dah berjaya keluar dari hidup yg tak tentu arah macam tu..Sad lady, fikir semasak2nya..buat lah keputusan sebaiknya..Tiada guna menunggu kalau dia sndiri tak nak berubah..3 tahun saya beri peluang ..setakat ubat metadon tu semua saya dah lalui.. siang amek metadon malam main heroin..Maafkan saya, tp kalau pergi pejabat agama dan ceritakan hal yg sebenar benarnya, mereka pun akan nasihatkan benda yg sama > x perlu tunggu..silap2 kamu yg dapat penyakit

    ReplyDelete
  8. Sama saya baru nak hampir 3 tahun erm sebelum die hisap dadah bila bercinta die da mula slow dan berhenti..tapi lepas kawen die rasa die besar die ketua die makin menjadi..selalu bergaduh duduk ngn mertua plak salahnya dekat kita xtahannn sebenarnya erm..rasa nak bunuh diri pun ada sampaikan die mcam nak pisahkan saya dgn keluarga..da la family kita jauh..die jrg balik kg kita.selalu sy ride balik kmpg sendri keje jgn cerita la..nafkah lagi la..lps tgn ye la da do dgn mak bpk die..xterluabh sebenarnya apa yg patut sya buat?..stressss

    ReplyDelete
  9. I am an addict myself, or should i say a recovering addict. Saya baru berkahwin 1yr+ dan selama saya dgn isteri, i fell into relapse numerous of times. Right this moment, finally, wife saya berputus asa dan decides to end our marriage. I only have my own weakness to be blamed. But ada kah itu bermaksud saya tidak mencintai isteri yang telah di anugerah kan Allah untuk saya? Does my relapse into drugs n the problems that comes with it means my wife means nothing to me? That i dont hate myself even more deeply that i m losing the woman i love most in my life? Saya cadang kan that u not only look at ur husbands but try to see if he is happy with his addiction state now. Is he trying his best to get out of it. What r u really doing to help in all these? Or sememang nya perpisahan dari orang yg awak cintai itu lebih menjadi pilihan. Then i would like to say, awak juga seorang yg tidak mengenal erti cinta, perkahwinan, dan taat seorang isteri...Mungkin awak dan suami membenci keadaan skrg ni tapi mungkin ini yg Allah tahu yg terbaik bekalan dunia dan akhirat buat kamu. Sabar, Solat dan Usaha lah bersama2 berdua. It is not easy for us,addicts, to change to the better tapi takkan selama nya kami nak hidup kami begini. Our minds is sick, but para2 Isteri yg kami cintai la can help us cure tht sickness. Is seperation the answer to ur problems? Putus nya cinta dan pertalian ada la sesuatu yg amat menyedih kan...

    ReplyDelete
  10. Kisah puan sama seperti saya selepas saya berkahwin selama 2 tahun perangai suami makin berubah sehingga gaji die dan duit simpanan saya habis,nafkah saya dan anak die x pernah berikan nasib saya berkerja..Selepas 2 tahun baru saya dapat tahu yang suami penagih ice tegar..saya buat solat istikarah utk diberi petunjuk,akhir sekali saya minta dilepaskan..Nasib family saya menolong saya kalau tiada family saya tolong sudah lama saya gantung diri akibat tekanan daripada suami kaki ice...family keluarga suami seolah-olah menyalahkan saya kerana minta Cerai Fasakh sedangkan sebelum saya berkahwin family suami tahu yang suami penagih ice tegar...Hanya Allah yang tahu setelah bercerai saya terpaksa menanggung hutang secara potongan gaji sehingga anak saya darjah 3 baru selesai hutang bank..Namun saya bersyukur selepas saya berpisah hidup saya berubah..saya dapat beli rumah dan kereta tidak perlu fikirkan masa silam yang menjadi tragedi dalam kehidupan masa lampau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersabar la.. Saya ni xtau la nk buat mcm mna.. tertekan sgt.. baru raya ke-3 dah mula buat hal.. balik kg jumpa kwn2 dia mula la ambik brg. Saya dalam kepala nak cerai je.. dah 7thn bertahan.. xpenah berubah pon. janji je tp xtunaikan pon..

      Delete
  11. Suami sy baru ambil syabu dgn herion bln 3.. sikap panas baran dia.. marah tak tentu hala.. sy tak kuat dah 😢😢

    ReplyDelete
  12. Suami aku pon penagih jugak. Berapa kali kna berhenti kerja. Tahun lepas masuk ke dalam sbb ambik barang. Aku takde nak jamin. 2weeks dia dok kt USJ8. Janji xpayah ckp la.. tinggal janji je. Sejuta kali janji tp buat jugak. Bila balik Tanjung Karang jumpa kwn je mula la ambik. Hari Raya ke-3 dah buat hal. Jumpa kwn2 bangsat mula lain mcm perangai. Bila nak tgok pocket seluar, tetiba xnak bagi. korang rasa? Betul2 tertekan dgn hidup mcm ni. Duit mmg skrg aku suh dia beli semua tp, tak cukup jugak.. Berapa kali bg peluang xtau la. Aku betul2 xtau la nk buat mcm mna.. Dalam kepala otak mmg nk cerai je. ingatkan kawin kali ke-2 ni bertambah baik rupanya mcm ni plak jdnya. Suami memang xpernah pukul cuma klau jumpa kwn2 yg xsenonoh tu mula la. Berapa kali tukar nombor tel.. Sape2 boleh bg idea?

    ReplyDelete